Stedelijke commissie
maandag 4 maart 2019 19:00 - 22:45Uitzending
Agendapunten
-
1
-
2
-
3
-
4
-
5
Met brief van 1 november 2018 hebben FC Twente ’65 BV, FC Twente Stadion BV en de Stichting FC Twente’65 gezamenlijk verzocht om goedkeuring tot wijziging van hun statuten. Dat verzoek wordt gedaan op basis van de zogenaamde Voorwaardenovereenkomst met de gemeente. Daarin is bepaald dat de governance van FC Twente, het stadion en de stichting gedurende de looptijd van de door de gemeente verstrekte garantstelling van € 8,4 miljoen - voor een geldlening bij de Nederlandse Waterschaps Bank (NWB) - niet mag worden gewijzigd zonder de uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van het college. Bij het besluit van 24 juli 2018 (verlening vrijstelling FC Twente tot het betalen rente en aflossing gedurende 2 jaar) is aangegeven dat wij met FC Twente in overleg zouden treden over een passende governance. Dat moet er toe leiden dat de op FC Twente van toepassing zijnde governance in lijn wordt gebracht met hetgeen ook voor alle andere Nederlandse voetbalclubs geldt. Ook de KNVB/Licentiecommissie moet instemmen met de concept-statuten. Door de gemeente zijn 2 opmerkingen gemaakt bij de artikelen over het al dan niet mogen hebben van een financieel belang in FC Twente door bestuurders en commissarissen. Wij zijn van oordeel dat een lid van de raad van bestuur geen financieel belang mag hebben in FC Twente, ook al is dat een minderheid van dat bestuur. Voor wat betreft de raad van commissarissen kunnen wij daar wel mee instemmen, als het de minderheid betreft en ook de voorzitter geen financieel belang heeft. De voorzitter dient volstrekt onafhankelijk te zijn in het bewaken van ongewenste belangenverstrengeling bij bestuurders en commissarissen. Zowel FC Twente als de KNVB hebben aangegeven zich hierin te kunnen vinden en dit over te nemen in de nog vast te stellen nieuwe statuten.
-
6.a
Het gemeentebestuur van Enschede past haar huisvesting aan om toekomstbestendig de dienstverlening aan de burgers en partners te borgen. We werken dichter bij de samenleving en in de wijken. Hiermee sluiten we nog meer aan bij de behoefte van inwoners. Ook worden zaken als leegstand aangepakt en aansluiting gezocht bij de ontwikkeling en behoeftes van de organisatie. Op termijn voorzien we een doorontwikkeling en spelen hier nu al zo veel mogelijk op in. Ondanks een investering in de gebouwen en inrichting weten wij door een effectiever gebruik van de gebouwen een financiële besparing te bereiken en lossen een taakstelling op.
-
6.b
Kennis te nemen van technische vragen en geheimhouding op leggen.
-
7.a
De rekenkamercommissie heeft in 2018 onderzoek gedaan naar de verduurzaming van bedrijventerreinen in de
gemeente Enschede. De rekenkamercommissie heeft conclusies en aanbevelingen geformuleerd, die middels dit
raadsvoorstel aan de gemeenteraad worden aangeboden.
-
7.b
Het College herkent de conclusies en aanbevelingen uit het Rekenkamerrapport "Duurzaam in bedrijf?" en zal er op toezien dat duurzaamheid op bedrijventerreinen de aandacht krijgt die het verdient in zowel de nieuwe beleidsvisies als de uitvoering van beleid. Tegelijkertijd zien we ook dat het een complex onderwerp betreft, waarin we willen voorkomen dat het opleggen of afdwingen van duurzaamheidsmaatregelen de concurrentiekracht van Enschede t.o.v. de regio en de rest van het land benadeelt. Samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid zal een belangrijke rol gaan spelen in de duurzaamheidsaanpak op bedrijventerreinen en andere werklocaties.
-
8
-
99
-
99.1
Gemeenten kunnen via het gemeentefonds een bijdrage (suppletie-uitkering) ontvangen voor de kosten rond het opsporen en ruimen van conventionele explosieven uit de Tweede Wereldoorlog. De gemeente Enschede komt in aanmerking voor een bijdrage vanuit deze regeling van maximaal 70% van de kosten. Het gaat om reeds gemaakte kosten, in dit geval in de periode 2017 - 2018.