(MD) Mobiliteit en Duurzaamheid
Commissievergadering
vrijdag 27 november 2020 09:00 - 16:53Vergadering Statencommissie MD
Deze vergadering is terug te kijken via:
https://www.youtube.com/watch?v=e8PuOzEi8d4
Agendapunten
-
1
Behandelvoorstel:
De Commissie wordt gevraagd om de agenda voor de Commissievergadering van 27-11-2020 ongewijzigd vast te stellen. -
1.1
-
1.2
-
2
Iedere externe heeft het recht om in te spreken over een geagendeerd onderwerp dat te maken heeft met provinciaal beleid. Een persoon die wil inspreken meldt dit uiterlijk 24 uur voor aanvang van de commissievergadering via staten@prvlimburg.nl t.a.v. commissiegriffier Leonie van Birgelen.
Het inspreken vindt plaats direct voorafgaand aan de behandeling van het betreffende agendapunt.
Voor meer informatie, zie de bijgevoegde spelregels.
-
3
Uw eventuele opmerkingen kunt u tot uiterlijk vrijdag 20-11-2020, 12:00 uur doorgeven aan staten@prvlimburg.nl t.a.v. commissiegriffier Leonie van Birgelen.
Alle ontvangen verzoeken tot wijziging worden in rood doorgevoerd in een gewijzigd conceptverslag waarop u, indien van toepassing, via de nazending wordt geattendeerd.Behandelvoorstel:
De commissie wordt gevraagd het (gewijzigd) conceptverslag vast te stellen.
-
4
U ontvangt de actuele lijsten moties en toezeggingen bij de nazending van de stukken op 23-11-2020. Uw eventuele opmerkingen kunt u tot uiterlijk donderdag 26-11-2020, 12.00 uur doorgeven aan staten@prvlimburg.nl t.a.v. commissiegriffier Leonie van Birgelen.
Behandelvoorstel:
De commissie wordt gevraagd de adviezen van de voorzitter voor afdoening over te nemen.
-
5
Uw eventuele opmerkingen kunt u tot uiterlijk vrijdag 20-11-2020, 12:00 uur doorgeven aan staten@prvlimburg.nl t.a.v. commissiegriffier Leonie van Birgelen.
Behandelvoorstel:
De commissie wordt gevraagd de voorraadagenda vast te stellen.
-
6
De lijst ingekomen stukken wordt vastgesteld tijdens de vergadering van 27-11-2020. Een verzoek tot agendering kan tot vrijdag 20-11-2020, 12:00 uur gemotiveerd worden gedaan bij staten@prvlimburg.nl t.a.v. commissiegriffier Leonie van Birgelen.
Indien het verzoek door de voorzitter gehonoreerd wordt, wordt het ingekomen stuk toegevoegd aan de voorlopige agenda. Behandeling zal zich beperken tot de aangevraagde onderwerpen. Een bredere behandeling tijdens de vergadering, zonder dat hierom vooraf gemotiveerd is verzocht wordt door de voorzitter niet toegestaan.Behandelvoorstel:
De commissie wordt gevraagd de lijst ingekomen stukken vast te stellen.
-
7
-
7.1
De Statencommissie MD heeft in de afgelopen commissievergaderingen gesproken over het IPML in relatie tot de status Groot Project die een aantal projecten hebben (op basis van een expliciet PS-besluit op grond van de Regeling Grote Projecten). Het toekennen van de status Groot Project gebeurt door PS, zo ook het wijzigen / afnemen van deze status. Bijgevoegd Statenvoorstel regelt de besproken wijzigingen van de staten van diverse projecten.
Behandeling vindt plaats in 2 termijnen, waarna geconcludeerd wordt of de commissie het als hamerstuk of bespreekstuk door wil leiden naar de PS vergadering van 11-12-2020.
Gelet op de eerdere sonderende behandeling in deze commissie op 16 oktober 2020 is de geplande behandelduur maximaal 15 minuten.
-
7.2
De VVD heeft vragen over de veerdienst. Hiervoor is bijgevoegde brief toegestuurd.
-
8
-
8.1
Met het voorliggende Statenvoorstel PES-2 wordt een stip op de horizon gezet voor een innovatief energiebeleid in Limburg op weg naar 2030. Aan de hand van een vijftal perspectieven met concrete doelstellingen wordt voor onze inwoners, instellingen en bedrijven richting gegeven aan de energietransitie voor zowel de korte en middellange termijn (deze Statenperiode) in het licht van de langere termijn (2030 en verder). Tegelijkertijd is naast de ambitie, doelen en strategie een concreet uitvoeringsprogramma voor 2020-2030 opgesteld samen met de partners. Daarmee worden stappen gezet in de zoektocht naar een passende energiemix voor Limburg.
Tevens treft u aan een document met vragen van het CDA en antwoorden hierop van GS die nog niet aan de orde zijn geweest tijdens de behandeling van de sonderende notitie PES-2 op 16 oktober jl.Behandeling vindt plaats in 2 termijn met een geplande behandelduur van 2 uur.
ToezeggingenTitel Statenvoorstel Provinciale Energie Strategie Deel 2 Statenvoorstel Provinciale Energie Strategie Deel 2 Statenvoorstel Provinciale Energie Strategie Deel 2 Statenvoorstel Provinciale Energie Strategie Deel 2 Statenvoorstel Provinciale Energie Strategie Deel 2 Statenvoorstel Provinciale Energie Strategie Deel 2 Statenvoorstel Provinciale Energie Strategie Deel 2 Statenvoorstel Provinciale Energie Strategie Deel 2 Statenvoorstel Provinciale Energie Strategie Deel 2 -
8.1.1
-
8.2
De Waterstofagenda is gebaseerd op en stimuleert de mogelijke kansen en toepassingen van waterstof in Limburg – op gebied van transport en logistiek,
personenvervoer, de industrie en in de productie het transport en de distributie van waterstof. In de Provinciale Energie Strategie deel 2 wordt waterstof benoemd als een energiedrager voor de toekomst. Gezien de potentie van waterstof om te verduurzamen én investeringen in transport en opslag van energie te optimaliseren, is waterstof desondanks een speerpunt voor de Provincie. Dat is ook de reden een aparte Waterstofagenda te realiseren.Behandeling vindt plaats in 2 termijnen met een geplande behandelduur van 2 uur.
ToezeggingenTitel Statenvoorstel Limburgse Waterstofagenda 2.0 Statenvoorstel Limburgse Waterstofagenda 2.0 -
8.3
De Limburgse taxonomie biedt een analyse van de voor Limburg relevante activiteiten op het vlak van verduurzaming. Het gaat dan om activiteiten die in Limburg economisch relevant zijn, of kunnen worden, een belangrijk aandeel hebben in de verduurzamingsopgaven en kosten-effectief zijn.
Dit instrument wordt tezamen met de criteria in de PES gebruikt ter ondersteuning van besluitvorming door Gedeputeerde Staten en dwingt een kritische, maar bovenal transparante analyse af. Dit onderdeel legt het accent op het onderdeel betaalbaarheid van de drie-eenheid haalbaar, betaalbaar en draagvlak uit het collegeprogramma.Alvorens de behandeling van dit onderwerp start wordt een presentatie gegeven.
Behandeling vindt plaats in 1 termijn met een geplande behandelduur van 75 minuten.
-
8.4
Het burgerinitiatief is gericht op het tegenhouden van het afgeven van een vergunning ingevolge de Natuurbeschermingswet. De bevoegdheid hiervoor ligt bij Gedeputeerde Staten. Het burgerinitiatief is doorgestuurd naar GS.
Artikel 4, lid 2 van de Verordening burgerinitiatief provincie Limburg 2018 stelt het volgende: Een burgerinitiatief dat valt onder de bevoegdheid van het provinciaal bestuur, maar niet behoort tot de bevoegdheid van Provinciale Staten, zal door Provinciale Staten, eventueel vergezeld van een advies, worden doorgezonden naar Gedeputeerde Staten of naar de Commissaris van de Koning in de hoedanigheid van portefeuillehouder.
De bespreking van dit burgerinitiatief richt zich op het eventueel geven van een advies aan GS, dat zij kan betrekken bij de behandeling van het burgerinitiatief.Behandeling vindt plaats in 1 termijn, met een geplande behandelduur van 30 minuten.
ToezeggingenTitel Bespreekstuk burgerinitiatief mbt biomassacentrale Egchel -
8.5
Eventuele rondvragen bij voorkeur voor aanvang van de vergadering doorgeven aan staten@prvlimburg.nl t.a.v. commissiegriffier Leonie van Birgelen.
-
9