Raadsvergadering
donderdag 28 februari 2019 19:30 - 21:00Aanwezig: M. Bakermans (voorzitter), Mw. E. Weijenberg (griffier), A. de Kleijn, Mw. C. Henst , J. Zwaans (DS97), A. de Louw, H. van den Broek, R. Müller (RPP), R. Steemers, J. van den Heuvel, T. van den Berg, H. van Tiel (MV), Mw. M. Hoek (VVD), Mw. M. Slegers, J. Pijnappels, G. Benneker (PL), P. Jonkergouw (CDA), en de wethouders B.Brands, M. Böhmer, H.Vereijken.
Afwezig: N. de Jong (DS97), S. Reitsma (CDA)
Agendapunten
-
1
De burgemeester nodigt u uit tot het bijwonen van een openbare vergadering van de gemeenteraad die gehouden wordt op donderdag 28 februari 2019, aanvang 19.30 uur in de raadszaal van het raadhuis van Landerd, Pastoor van Winkelstraat 5 te Schaijk.
De agenda en alle bijbehorende stukken zijn door raads- en collegeleden digitaal in te zien via iBabs. Het publiek kan de stukken inzien via www.landerd.nl/bestuur-en-organisatie/gemeenteraad.
BesluitnvtDe voorzitter opent de vergadering om 19.30 uur. De heren N. de Jong en S. Reitsma hebben zich afgemeld.
-
2
Inwoners mogen inspreken over onderwerpen die de raad aangaan. De maximale spreektijd is 5 minuten per inspreker en maximaal 30 minuten. Bij meer dan 6 insprekers wordt de inspreektijd per inspreker korter.
BesluitnvtEr zijn geen insprekers.
-
3
BesluitnvtDe naam van de heer Müller wordt getrokken. Stemming en beraadslaging begint bij de RPP.
-
4
BesluitDe agenda van de raadsvergadering van 28 februari 2019 wordt ongewijzigd vastgesteld. -
5
Door het Presidium zijn onderstaande raadsvoorstellen geagendeerd voor bespreking.
-
5.a
Na een periode van bezinning op de bestuurlijke toekomst, hebben de beide gemeenteraden op 8 november 2018 een eerste stap gezet in de besluitvorming over de bestuurlijke toekomst van Landerd en Uden. Beide gemeenten hebben de intentie uitgesproken om op 1 januari 2022 één nieuwe Maashorstgemeente te vormen. Dit sluit aan bij de afspraken die zijn gemaakt in de coalitieakkoorden van Landerd en Uden. Met deze herindeling ontstaat een nieuwe, krachtige en groene gemeente rondom De Maashorst, die bestaat uit een zestal krachtige kernen.
Een gemeentelijke herindeling is een complex vraagstuk dat impact heeft op de maatschappelijke omgeving, politiek, bestuur en inwoners. Het proces om te komen tot een herindeling is omvangrijk en bestaat uit meerdere ‘sporen’ en deelprojecten. Om ervoor te zorgen dat we de juiste stappen zetten en dat de juiste doelgroepen op het goede moment aan tafel zitten hebben we een Plan van Aanpak opgesteld. Dit Plan van Aanpak beschrijft de stappen die moeten worden gezet om te komen tot een herindelingsontwerp en -advies, het participatietraject en uitgangspunten en afspraken die bijdragen aan een zorgvuldig proces.
BesluitDe raad besluit het Plan van aanpak herindeling Landerd-Uden vast te stellen.Er wordt hoofdelijke stemming gevraagd. Vóór stemmen 12 leden (R. Müller, R. Steemers, J. van den Heuvel, T. van den Berg, H. van Tiel, M. Hoek, M. Slegers, J. Pijnappels, G. Benneker, P. Jonkergouw, A. de Louw, H. van den Broek), tegen stemmen 3 leden (A. de Kleijn, C. Henst, J. Zwaans).
R. Steemers geeft een stemverklaring: Door het vanavond dragen van rode strik en pochet met witte hartjes wil ik aangeven dat ik de nieuw te vormen Maashorstgemeente een zeer groot en warm hart toedraag. -
5.b
De gemeenteraad wordt gevraagd zienswijzen te geven op de aangeboden kadernota’s 2020. Daarom zijn de concept kadernota’s 2020 van de gemeenschappelijke regelingen en samenwerkingsverbanden door het college bekeken. De conceptreacties worden nu aan u voorgelegd.
BesluitDe raad besluit de zienswijzes over de kadernota's van de diverse gemeenschappelijke regelingen vast te stellen.Het besluit is unaniem.
Portefeuillehouder Bakermans zegt toe:- n.a.v. de discussie over collectieve taken ná de behandeling in het algemeen bestuur (AB) van ODBN terug te komen bij de raad of er draagvlak is voor de koers.
- een avond met de raad te organiseren over de behoefte van de raad aan informatie vanuit gemeenschappelijke regelingen, en op welke wijze we elkaar kunnen helpen om (vanuit de breedte) randvoorwaarden en kaders te stellen.
-
6
-
6.a
Op 23 oktober 2018 heeft het college ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan en besloten dit ontwerp vanaf 5 november 2018 gedurende zes weken ter inzage te leggen. Provincie Noord- Brabant en Waterschap Aa en Maas hebben ingestemd met het plan. In het ontwerpbestemmingsplan zat een fout. Deze is hersteld door ‘water en waterhuishoudkundigevoorzieningen’ aan de doeleinde omschrijving binnen de groenbestemming toe te voegen. Gedurende bovengenoemde termijn zijn er geen zienswijzen naar voren gebracht. De volgende stap is het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan door uw raad.
BesluitDe raad besluit tot de gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan Tooverkamp naast 18.Het besluit is unaniem en zonder discussie genomen.
-
6.b
Met de starterslening kunnen starters uit de gemeente of terugkeerders hun eerste woning financieren. De Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (hierna: SVn) past per april 2019 hun werkwijze aan, waardoor de verordening niet meer langer aansluit. Bovendien mag door gewijzigde financieringsvoorwaarden niet meer gefinancierd worden dan de waarde van de woning. Vandaar dat u wordt voorgesteld een aangepaste verordening Starterslening 2019 vast te stellen.
BesluitDe raad besluit tot vaststellen van de verordening starterslening 2019.Het besluit is unaniem en zonder discussie genomen.
-
6.c
In het voorgenomen bestemmingsplan “ruimte voor ruimte kavels Munpad” in Schaijk was er o.a. de mogelijkheid tot het bouwen van zes ruimte voor ruimte woningen. Dit bestemmingsplan is door een besluit van de Raad van State niet tot ontwikkeling overgegaan. Een onderdeel van dit besluit was destijds om de komgrens te verleggen en een maximum snelheid in te stellen van 30km/h. Dit om de leefbaarheid en veiligheid, mede door de uitbreidingsplannen, in het betreffende gedeelte van het Munpad te verbeteren. Doordat deze woningen niet zijn gerealiseerd en er gegronde bezwaren zijn binnengekomen herroepen we dit verkeers en raadsbesluit.
BesluitDe raad besluit tot intrekken raadsbesluit verplaatsen komgrens, locatie Munpad en Willevenstraat.Het besluit is unaniem en zonder discussie genomen.
-
6.d
Op 13 januari 2014 heeft de gemeenteraad de Structuurvisie Landerd vastgesteld. De tussenuitspraak van de Raad van State op het vastgestelde bestemmingsplan Burgemeester van Rijckevorselstraat voor het realiseren van 10 zorgwoningen is aanleiding de Structuurvisie op een onderdeel te wijzigen. De Afdeling constateerde dat de ontwikkeling niet past binnen de gemeentelijke Structuurvisie omdat deze geen maatschappelijke voorzieningen toestaat in woonbuurten. In de voorliggende partiële herziening van de Structuurvisie worden maatschappelijke voorzieningen in woonbuurten onder voorwaarden mogelijk gemaakt. De ontwerpstructuurvisie heeft met ingang van 19 november 2018 gedurende 6 weken ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.
U wordt gevraagd de Structuurvisie vast te stellen.
BesluitDe raad besluit tot vaststelling structuurvisie Landerd, partiele herziening.Het besluit is unaniem en zonder discussie genomen.
-
6.e
Op 31 mei 2017 heeft u besloten tot het opnemen van formatie van 12 uur voor administratieve ondersteuning op de griffie en na enige tijd de balans op te maken. De werkgeverscommissie van de griffie stelt nu voor om de administratieve ondersteuning van de griffie uit te breiden.
BesluitDe raad besluit tot uitbreiding administratieve ondersteuning van de griffie.Het besluit is unaniem.
-
6.f
Bij de evaluatie van de regionale samenwerking rondom inkoop jeugdhulp in juni 2018 luidde het advies van extern bureau Significant:
Zorg voor effectievere inkoopafspraken die bijdragen aan het realiseren van de regionale en lokale beleidsdoelstellingen en maak goede afspraken over taken, verantwoordelijkheden, heldere kaders en aansturing voor de regionale inkooporganisatie en de regiogemeenten.
Naar aanleiding van de evaluatie zijn vervolgens de regionale bestuurlijke uitgangspunten geformuleerd.
Met dit voorstel gaan de gemeenten in regio Noordoost Brabant een onderlinge samenwerking aan gericht op het zorgdragen voor een kwalitatief goede en efficiënte inkoop van de jeugdtaken op basis van de Inkoopstrategie 2020-2024.
BesluitDe raad besluit het college toestemming te geven om de Centrumregeling Jeugdhulp Noordoost Brabant 2020 met betrokken gemeenten aan te gaan.Het besluit is unaniem en zonder discussie genomen.
-
7
-
7.a
De raad wordt gevraagd de besluitenlijst van de vorige vergadering vast te stellen.
BesluitDe besluitenlijst van de raadsvergadering van 31 januari 2019 wordt ongewijzigd vastgesteld. -
7.b
De raad wordt gevraagd in te stemmen met de voorgestelde wijze van afdoening van de ingekomen stukken.
BesluitDe raad stemt in met de voorgestelde wijze van afdoening van ingekomen stukken. -
7.c
Via raadsinformatiebrieven informeert het college de gemeenteraad over de voortgang van bepaalde dossiers.
-
8
Raadsleden hebben tijdens de rondvraag gelegenheid vragen aan elkaar te stellen.
PL wil vragen stellen over duurzaamheid in relatie tot de inspreker (Buurkracht Schaijk) tijdens de vorige raadsvergadering.
RPP heeft vragen over het proces rondom de Omgevingswet.
Besluitnvt- Wethouder Brands geeft aan op korte termijn met een duurzaamheidsnotitie naar de raad te komen (termijnkalender).
- Agenderen van (betrokkenheid raad) bij de Omgevingswet kan via het Presidium.
-
9
BesluitnvtDe voorzitter sluit de vergadering om 21.00 uur.